Paardenrassen
Dole

Døle


De Døle is met de helft van de totale Noorse paardenpopulatie, het grootste van de 4 Noorse rassen

Dole

Døle


De Døle is met de helft van de totale Noorse paardenpopulatie, het grootste van de 4 Noorse rassen

Highlandpony

Highlandpony


In de negentiende eeuw is de highlandpony beinvoeld door de clydesdale waardoor de pony in omvang en grootte toenam.


Aegidienberger

Aegidienberger


De combinatie van de IJslander en de Peruaanse paso bracht in 1981 een nieuw duits paardenras,

De Aegidienberger.

Freiberger

Freiberger


De Freiberger is het enige paardenras dat zijn oorsprong heeft in Zwitserland!

Žemaitukai

Žemaitukai


De Žemaitukai is een Litouws ras en heeft een opvallend uithoudingsvermogen. Dirt komt  omdat het een groter hart had dan enig ander paard. Tegenwoordig wordt het ras gekruist met andere rassen en doen ze dienst als sportpaard.

Poitevin

Poitevin


In 1599 brachten Nederlanders Friese paarden en Zeeuwse trekpaarden mee om drassige gebieden in de provincie Poitou (nu departement Vendée) droog te leggen.

Deze rassen werden gekruist met lokale merries. Zo ontstond een ras dat 'poitiers' genoemd werd.

Rijnlands-Duitse koudbloed

Rijnlands-Duitse koudbloed


In 1975 waren er 11 merries en 2 hengsten geregistreerd in het stamboek. Na een goed fokbeleid is het aantal redelijk hersteld. In 2013 werden 1173 merries en 149 hengsten gerapporteerd. 

Trakehner

Trakehner


Toen de basis werd gelegd voor de Trakehner (1688-1740) werd een paard op zijn derde jaar ingereden en beoordeeld op prestaties, karakter en rijeigenschappen. De keuring voor dekhengst kon een jaar duren zodat de kwaliteit hoog bleef.

Hannoveraan

Hannoveraan


Tussen 1870 tot 1954 vond er een verschuiving plaats naar een paard die geschikter was als rijdier dan als landbouwpaard.

American Saddlebread

American Saddlebread


American Saddlebread mogen elke kleur dragen sinds de jaren 1930. zowel de "kleurlingen" als de effen kleuren worden geregistreerd. De meest voorkomende kleuren zijn kastanje, bruin en zwart.


Przewalskipaard

Przewalskipaard


De Przewalski heeft 66 chromosomen in plaats van 64.


Hackney

Hackney


De hackney was in de eertse helft van de twintigste eeuw inmens populair. Begin tweede helft van de twintigste eeuw stierf de Hackney bijna uit. Liefhebbers hebben dit elegante ras gered door te blijven fokken op hun extravagantie en uitstraling en inmiddels is het ras een braaf gezinspaard!


Normandische cob

Normandische cob


Ondanks de bijzondere kenmerken en geschiedenis van dit oude ras, die nog altijd in staatstoetterijen gefokt wordt, heeft de Normandische cob geen stamboek

Alter Real

Alter Real


Er zijn in totaal maar zestig Alter Real merries en een aantal hengsten. Er wordt een zorgvuldig uitgestippeld fokprogramma gehanteerd om het ras te herstellen.

Exmoor

Exmoor


De vacht van de Exmoor bestaat uit twee lagen. Een wollige korte ondervacht met daar overheen een vacht van vette lange haren die extreem waterafstotend zijn.

Namib paard

Namib paard


Het in de woestijn levend Namib paard leeft in een kudde die wordt beheert van 90 tot 150 paarden.

Irish Cob

Irish Cob


Sommige fokkers en handelaren kruisen de Irish Cob terug met andere rassen. Maar juist de mooie eigenschappen van de Irish Cob, waar de zigeuners decennia lang naar hebben gestreefd, raken dan verloren.

Giara-pony

Giara-pony


Deze kleine pony leeft nog in het wild in Sardinië. Ieder jaar worden de kuddes bij elkaar gedreven en geïnspecteerd gezien de voedselschaarste in de zomermaanden. Het zuivere Giara-ras krijgt het brandmerk G en wordt terug gebracht naar hun leefomgeving. De overige worden verkocht in de dorpen rondom het leefgebied.

Hannoveraan

Hannoveraan


In 1816 waren er nog maar dertig Hannoveraan hengsten. Dit aantal werd hersteld maar om tot het topsportpaard van vandaag te komen is Trakehnerbloed, extra volbloed en zelfs Anglo-Arabisch bloed toegevoegd.

Dales pony


De Dales pony werd veel in de mijnen gebruikt omdat ze klein maar sterk zijn met een groot uithoudingsvermogen.

Chincoteague pony


Chincoteague pony's kan men zowel uit een wilde of een tamme kudde kopen.


Rocky Mountain pony


De naam Rocky Mountain pony is verwarrend omdat de Rocky Mountains aan de andere kant in Amerika liggen dan de plaats waar de Rocky Mountain pony vandaan komt. Namenlijk het Appalachian gebergte. Wel kwam de belangrijkste hengst uit het Rocky Mountain gebergte.

Maremmana


Dit Italiaans inheems ras is het best bewaarde geheim van de Italiaanse cowboys, de buttery. De Maremmana is ontzettend goed in vee drijven en wordt nog ingezet in veefokkerijen. Door het kruisen met o.a. volbloeden zijn ze nu als rijpaard ook zeer gewild.

Belgisch trekpaard


Vanaf de 16de en 17de eeuw kwam het couperen van de staart veelvuldig voor. Met een hakmes werd de staart afgehakt, waarna de wond met een brandend ijzer werd dichtgebrand. In het midden van de 18de eeuw waren gecoupeerde staarten bij paarden in de mode.

Sinds 2001 is het in Nederland en Belgie verboden.

Kathiawari


Dit Indiase ras komt in alle effen kleuren voor

behalve zwart.

Russische Draver


Kruising van Orlov en Amerikaanse dravers leidde tot een apart ras, de Russische Draver. Ook Métis-draver genoemd. Métis betekend kruising.

Mustang


De wilde mustang is een nazaat van tamme spaanse paarden.De spaanse wortels zijn terug te zien in de vorm van het hoofd en de compacte krachtige bouw.

Comtois


De Comtois stamt van de zware Germaanse paarden af en is van daar ook verwant aan de haflinger.

Holsteiner


De Holsteiner is het oudste warmbloedras van Duitsland. In de dertiende eeuw zijn monniken begonnen met het fokken van deze paarden.

Sandelhout-pony (Sandelwood pony)


De Sandelhout-pony is vernoemd naar het belangrijkste exportproduct van Indonesië: Sandelhout.

Pools warmbloed (Wielkopolski)


De Wielkopolski (KWLPS) is een van de minst bekende Europese warmbloedrassen maar doet zeker niet onder voor zijn Europese soortgenoten. Waarschijnijk komt deze onbekendheid van het ras doordat de Polen niet de capiciteit en kennis hebben dit ras te promoten zoals hun collega`s in Midden- en West-Europa wel doen.

Fjord


De traditie van het kort knippen van de manen van een Fjord gaat terug tot de Vikingen in de achtste eeuw. Zij zijn hier waarschijnlijk mee begonnen om de sterke nek te accentueren wanneer ze ten strijden trokken.


Murgese


De Murgese is een licht trekpaard. Het ras was in 1900 bijna uitgestorven. Na de tweede wereldoorlog kwamen er weer drie hengstenlijnen. Buiten hun thuisland Italië (provincie Bari) is het ras nauwelijks bekend.


Jutlander


Oorspronkelijk kwam bij het ras 'de Jutlander' alleen de kleuren bruin en zwart voor. Tegenwoordig komt hij in alle kleuren voor.

Orlovdraver


Lange tijd is er een inteelt programma gebruikt om het ras zuiver te houden. Daardoor zijn alle raszuivere Orlovdravers terug te voeren tot de stamvader Boris.

Nonius


Dit ras vindt zijn oorsprong in Hongarije. In 1860 begon men Engelse volbloeds te kruisen met dit Nonius ras. Hierdoor ontstonden er twee typen: het kleine fijne rijpaard, gebruikt voor militaire doeleinden, en het oorspronkelijke zwaardere paard, gebruikt voor de koets en voor de landbouw.

Eriskay pony


In 1970 leefde er nog maar twintig raszuivere Eriskay pony`s op het Britse eiland Eriskay. De aantallen zijn inmiddels toegenomen tot meer dan vierhonderd geregistreerde pony`s.

Russisch trekpaard


Het Russisch trekpaard is vroeger geslachtsrijp dan andere rassen en wordt doorgaans ouder.

Marwari


De wortels van dit Indiase ras zijn onbekend!

Amerikaanse draver


Omdat de Amerikaanse draver zich bewezen heeft als de snelste draver ter wereld wordt hij vaak gebruikt om andere draverrassen te verbeteren

Sable Island pony


Het leefgebied van de wilde Sable Island pony bestaat uit een 42 km lange zandbank voor de kust van Nova Scotia. De pony’s krijgen zand binnen doordat overal zand aanwezig is. Dit slijt een gebit veel sneller dan normaal en er komt veel zandkoliek voor.

Kladruber


De Kladruber is het enige inheemse ras van de Tsjechische Republiek en kreeg in 1995 de status Nationaal Cultureel Monument

Pottok Pony


In de winter krijgt de Pottok, Baskisch voor 'klein paard', een baard. Vanwege het gebrek aan gras moeten deze paarden ook in struiken en kreupelhout grazen. De baard beschermd hen tegen de doornen.

Paso Fino


Paso Fino betekent 'fijne pas`. Deze paarden hebben een natuurlijke viertak die in drie tempi kan worden uitgevoerd. De paso fino, de paso corto en de paso largo.

IJslander


Een natuurramp (1783-1785) leidde tot de dood van een vijfde deel van de bevolking en drie vierde deel van de paarden op IJsland. De 6000 paarden die het overleefden, zijn de voorouders van alle IJslanders ter wereld!

Berber


De Berber werd in de tweede eeuw v. Chr. bereden met enkel een touw om de nek. Dit waren de Numidische ruiters die bekend stonden om hun ruiterkunsten.

Camargue


De Camargue is eigenlijk de Quarter horse van Europa. In tegenstelling tot de Quarter horse is dit ras nog vrij onbekend.

Noriker


Van de paardenpopulatie in Oostenrijk is 50 % Noriker en Pinzgauer. 

New Forest Pony


Vanaf 1208 is de New Forest pony veel gekruisd om het ras te verbeteren. Zijn elegante hoofd dankt hij aan de Engelse Volbloed, waarmee veel gekruisd werd in 1750.


Fell Pony


Langs de noordkust van Engeland werd een enorme muur gebouwd om mensen buiten het land te houden. Het inheemse pony ras was te klein om de zware stenen te dragen. De Romeinse keizer liet in het jaar 120 n.Chr. zo'n 600 arbeiders uit Friesland komen met hun zwarte friese paarden. Zo werd het inheemse ras gekruist met het Friese ras. De Fries drukt nog altijd een stempel op de Fell Pony.

KWPN


De KWPN-er is geen ras! Van oorsprong is het een boerenpaard. De strerke achterhand werd gefokt om heel de dag op kleigrond te kunnen werken. Het lichte, sierlijke werd gefokt in gebieden met zandgrond waar deze paarden uitblonken voor de koets.

Connemara


De Connemara is het enige ras dat echt uit Ierland stamt.

Welshpony


De Welsh Mountain pony is in de vroege geschiedenis veel gekruisd met Arabieren. De lichte holling in het hoofd verraadt de Arabische invloed.

Knabstrupper


Hoewel er geen bewijs voor is, vermoedt men dat de gevlekte vacht van dit ras bijzonder oud is en ooit is ontstaan als camouflage.

 Yakut


In de leefomgeving van de Yakut (Oost Siberie) varieert de temperatuur van 40 °C in de zomer tot - 60 °C in de winter.



Sorraia


De Sorraia is één van de weinige paarden zonder Arabisch, oosters of noord Europees bloed.

Lusitano


Het bloed van de Lusitano is zuiverder gebleven dan het bloed van de Andalusiër. Het meest opvallende is het uitblijven van arabisch bloed wat in veel andere rassen wel gebruikt is.

Appaloosa


De paarden van de indianen Nez Percé werden door de blanken Palouse paarden genoemd, naar de rivier de Palouse die door hun gebied liep. Dat werd verbasterd tot A Palouse en daarna Appalousy. Pas in 1938 werd de naam Appaloosa gegeven.


Belgische Warmbloed (BWP)


In België heeft men lang voorkeur gehad voor trekpaarden. Pas in 1955 werd er een stamboek geopend om lichtere paarden te fokken. In 1970 werd de naam van het stamboek 'Landbouwrijpaard' vervangen door 'Belgisch Warmbloed Paard'. Inmiddels hebben de Belgische warmbloeden bloedlijnen die tot de beste ter wereld behoren.


Deense Warmbloed


Pas in de 20e eeuw is er volbloed toegevoegd aan de Frederiksborger, een Deens ras uit de zestiende eeuw. Dat maakt dat het Deense Warmbloed ras één van de jongste warmbloed rassen is met een eeuwenoude basis.

Arabier


De Arabier heeft twee ribben minder (34 ipv 36), één lendenwervel (5 ipv 6) en twee staartwervels (16 ipv 18) minder dan de meeste paardenrassen.

De Tennessee Walking Horse


De Tennessee Walking Horse is het meest mishandelde paardenras. Vanaf 1 januari 2018 zou de Big Lick verboden worden, dit werd door Trump tegen gehouden.

Fries


Vroeger kwamen er ook bruine en voskleurige Friezen voor.

Criollo


Er wordt beweerd dat de Criollo de Arabier verslaat in zowel uithoudingsvermogen als snelheid.

Paint


De aftekening van de Paint wordt ook wel overo genoemd wat 'als een ei' betekent. Het wit is onregelmatig verdeeld over de vacht alsof er een ei over het paard druipt. De aftekening tobiano heeft meestal wit over de rug. De witte vlekken zijn vloeiend van vorm. Een effen kleur wordt ook geaccepteerd.

Shetlander


In tegenstelling tot vele werkpaarden heeft de shetlander probleemloos de overgang van werkpony naar recreatiepony gemaakt.

Pinto


Anders dan de Paint kan de Pinto van elke bloedlijn of ras zijn.

De Auxois


De Auxois is een afstammeling van het prehistorische paard van Solutré en dateert uit de middeleeuwen.

Henson


Henson paarden bezitten tussen de 25 % en 50 % fjordenbloed.

Ze zijn, door het kruisen met warmbloeden, iets groter en eleganter dan de Fjorden.

Akhal-Teke


De zeldzame Akhal-Teke wordt zeer onderschat in zijn kunnen. Hij staat bekend als een onvermoeibaar endurance paard, maar hij is ook een geweldige springer. Zijn atletische bouw en intellegentie maken dat hij ook uitblinkt in dressuur. De hengst Absent bewees dat in 1960 in Rome, op de Olympische Spelen, door de gouden medaille te winnen.

Clydesdale


Het jaar 1808 was een beslissend jaar voor de Clydesdale. Ene heer Sommerville kocht een merrie, Lampit's Mare. Zij bracht vele nakomelingen voort waar nu nog bloedlijnen op terug te voeren zijn. Onder andere de stamvader van de Clydesdale Glancer. Ook bekend als Thompson's Black Horse.

Breton


De Breton is veel gebruikt om andere rassen te verbeteren. Daarentegen is hij, sinds 1920, zelf niet meer beinvloed door een ander ras.

Muraközi


Hongaarse merries werden gekruist met Ardenner, Percheron en Noriker hengsten. Daarbij nog enkele Hongaarse halfbloed hengsten. Het resultaat was de Muraközi, een sterk, snel, vriendelijk en gewillig trekpaard.

Frederiksborger


Een eeuw lang gingen de beste Frederiksborger hengsten naar het buitenland wat in 1839 leidde tot sluiting van de fokkerij. Begin twintigste eeuw begon men weer gericht te fokken door Fries, Napolitaans, Oldenburger, engels en arabisch bloed toe te voegen aan het resterende Frederiksborgermateriaal. Dit leidde tot de huidige, veelzijdige Frederiksborger, die nog altijd laag in aantal voor komt.

Percheron


Pas tijdens de oorlogen kwamen men erachter dat de Percheron zo goed kon verruimen en verzamelen.

Sleeswijker 


De Sleeswijker valt onder een bedreigd paardenras. In 1976 waren er nog maar 35 merries en 5 hengsten/ruinen. In 2019 is het aantal merries naar 200 en het aantal hengsten/ ruinen naar 30 gestegen.


Bronnen: Tamsin Pickeral- De schoonheid van het paard

              :  Bokt Wikepedia

              :  http://users.belgacom.net/paardenwereld/landen/europa.htm

              : https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/sable-island-horses-necropsies-15054854